Ziua Națională a Meseriilor, la Liceul Tehnologic Economic ,,Elina Matei Basarab”

Ziua de 11 martie este una de mare însemnătate pentru învățământul românesc, fiind data la care, începând cu anul 2019, se sărbătorește Ziua Națională a Meseriilor. Aceasta oferă ocazia de a spori gradul de conștientizare a importanței învățământului profesional și tehnic din România, prin organizarea unor evenimente educaționale, în cadrul cărora să se reunească viitori absolvenți de clasa a VIII-a cu elevii liceului, profesorii, dar și cu o mare parte din reprezentanții ai operatorilor economici de practică.

Un astfel de eveniment s-a desfășurat în cadrul Liceului Tehnologic Economic ,,Elina Matei Basarab”, din Râmnicu Sărat, care a organizat, cu o zi în avans – vineri, 10 martie – a doua ediție a acestei campanii de promovare a meseriilor.

A fost un prilej excelent pentru ca elevii și profesorii liceului să prezinte vizitatorilor oferta școlară educațională, pentru a-i familiariza pe elevii de clasa a VIII-a cu tainele unor meserii de succes și pentru a pune bazele unei colaborări solide cu mediul de afaceri al comunității râmnicene, în vederea constituirii unor clase de învățământ dual.

Pentru a marca și începutul primăverii, liceenii i-au întâmpinat pe mai micii vizitatori cu mărțișoare comestibile, preparate în atelierul școlar și i-au condus pe coridoarele școlii, în săli de clasă și în ateliere de lucru, unde au putut urmări expoziții de fotografii cu produsele realizate în laboratoarele unității sau expuneri de materiale didactice necesare specializărilor Economic, Turism și alimentație, Comerț. S-au bucurat de prezentare atât elevi ai claselor a VIII-a din toate școlile municipiului Râmnicu Sărat, cât și ai școlilor gimnaziale din comunele limitrofe. Însoțiți de cadre didactice, au participat la această zi a ,,porților deschise”, elevi de gimnaziu din Valea Râmnicului, Râmnicelu, Podgoria, Topliceni, Buda, Boldu, Puiești, Balta Albă Grebănu, Bălăceanu, Ghergheasa, Ziduri, Racovițeni, Murgești.

Pe lângă realizările importante atinse în ultimul an școlar, viitorii absolvenți de ciclu gimnazial au aflat și oportunitățile oferite de Liceul Tehnologic Economic ,,Elina Matei Basarab”, prin clasele de învățământ profesional, care prin Metodologia elaborată de Ministerul Educației au posibilitatea de a-și continua traseul educațional după terminarea celor 3 ani de școală profesională, mergând pe rută de liceu, iar, la finalizarea studiilor liceale, vor putea opta și pentru cursurile școlii postliceale oferite în domeniu. De asemenea, au fost prezentate și noutățile ofertei educaționale pentru anul școlar 2023-2024, punctul de atracție fiind reprezentat de înființarea unei clase de învățământ profesional dual, cu durata de 3 ani, pentru meseriile de bucătar (13 locuri) și ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație (17 locuri), la care se adaugă și posibilitatea parcurgerii curriculum-ului pentru specializarea Tehnician în turism, intensiv Limba engleză, respectiv Tehnician în activități economice, intensiv Informatică.

La eveniment s-au alăturat și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Buzău, ai operatorilor economici de practică și ai Unității administrativ teritoriale a Municipiului Rm.Sărat.

Concluzia zilei a fost, evident, că ,,Meseria este brățară de aur”, iar pentru elevii Liceului Tehnologic Economic ,,Elina Matei Basarab”, o podoabă pe care o arată cu mândrie comunității lor.

Related posts